Dagelijks strijd in plaats van anti-G8 toneelstuk

Posted: January 6, 2012 in staat
Tags: , , ,

Hoewel dit jaar de protesten tegen de top van de G8 zijn gedecentraliseerd over de hele wereld, maar in zijn essentie en aantrekkingskracht zijn ze net als voorheen. Zoals altijd, aan de ene kant zijn er politici, kapitalisten en de heersende elite van de wereld, aan de andere tegenstanders van de “Big Eight”. Duizenden mensen marcheren om na de schadeloze toneelstuk voor de staat en het kapitaal naar huis te gaan en beginnen te werken als voorheen. Overal waar het kapitalisme dagelijks zelf reproduceert, waar we het(kapitalisme) dagelijks reproduceren door middel van loonarbeid in de fabrieken of in kantoren en magazijnen. Met een concrete strijd bij de plaatsen waar wij wonen en werken, hebben anti -G8- protesten en dit hele demoturizme niets mee te maken.

 

Kritiek en strijd moeten concreet worden!
In een van de oproepen van de tegenstanders “Big Eight”, die dit jaar zal worden gehouden in het stadje Deauville in Frankrijk gaat over de wereld oorlogen, honger, sociale ongelijkheid, over de vernietiging van de ecosystemen, de muren tegen immigranten en vluchtelingen, zelfs over “onrechtvaardige wereld handel”. En wat gebeurt met onze concrete problemen in onze bedrijven, scholen en universiteiten? Geen woord over de werkloosheid, stijgende huren en voorzieningen, over de noodzakelijkheid van de betalingen en het kopen voor alles, over onze alledaagse situaties op het werk. Geen woord over onze dagelijkse problemen en zorgen en ook geen woord over onze wensen en dromen. In de oproep zijn er zelfs geen woorden over strijd, arbeidersstrijd en stakingen.

Vervolgens komt de kwestie van de “globalisering in het belang van de meeste mensen”, de “eerlijke verhoudingen tussen geïndustrialiseerde landen en de Derde Wereld”, over “vrede, rechtvaardigheid, sociale zekerheid en natuurlijk de democratie”. De kritiek van de kapitalistische verhoudingen die de basisprincipes van de democratie en de (markt) eerlijkheid zijn, de kritiek van de loonarbeid, staat en het kapitaal zijn volledig afwezig. Voor ons is elke handel is een handel van de menselijke armoede, voor ons zijn alle staten gevangenissen, voor ons is de kapitalistische wereld een voorwaarde voor een kapitalistische oorlog, voor ons is democratie de politieke vorm van heerschappij van de dictatuur van het kapitaal. 

Tegen de vrijheid en gelijkheid van het kapitaal!

Verder schrijven de organisatoren van de protesten “over samenleving van mensen op basis van solidariteit en gelijkheid” en “een wereld zonder oorlog”. Maar onder kapitalistische verhoudingen is het simpelweg niet mogelijk omdat de basis van deze verhoudingen de kapitalistische concurrentie is zowel tussen verschillende landen als tussen grote bedrijven en de arbeiders zelf. Deze maatschappij is in een permanente crisis, die een sociale oorlog betekent tegen ons en onze arbeidsvoorwaarden en het leven.In een van de overige beroepen onder de naam “Make Capitalism History” zegt men aan de ene kant dat het niet om het “verbeteren kapitalisme” gaat maar aan de andere kant wordt er geëist voor een “wereldwijde vrijheid van beweging”, “absolute bestaansminimum” en “globale sociale rechten”. Maar wat hebben zulke eisen en de wens “Make Capitalism History” gemeen? Zij eisen nog “gelijke rechten en normen over de hele wereld”. Onder deze rechten vallen het recht om onze arbeidskracht te verkopen, ons recht op sociale woningbouw en werkloosheidsuitkering. Dit alles is gepresenteerd als het mindere kwaad. Maar is dat echt alles wat we willen in het leven?Van linksen kunt u ook vaak horen dat de “G8” is een “zelfbenoemde en illegale wereld van de overheid zonder democratische legitimiteit”. Maar wat zou veranderen in het beleid of de gemeenschapbetrekking als we onze eigen heersers en bazen in een democratische manier gekozen zouden hebben? Zouden er geen uitbuiting en vernedering zijn?

Het kapitalisme breekt niet door middel van demonstraties
Het probleem is niet in de G8. De dagelijkse uitbuiting bestond al lang voordat de “Grote Acht” ontstond. Ook onze ellendige situatie is niet het resultaat van een aantal fouten van managers. Kapitalisme is een systeem van sociale verhoudingen die vernietigd kunnen worden door een concrete maatschappelijke strijd. Dit is geen vergadering die geblokkeerd kan worden of een product dat geboycot kan worden.We hebben geen markt nodig om te begrijpen wat onze behoeftes zijn, noch de staat en het kapitaal om hen te bevredigen. Integendeel, we moeten voor onze behoeftes de staat, markt en kapitaal afschaffen. We hebben geen (alternatieve) politici nodig, die voor ons zeggen of een sociale staat, die zorg neemt voor ons. Het bevrijden uit de armoede kunnen alleen wij zelf. De echte strijd tegen het kapitalisme begint aan de andere kant van het dagelijkse toneelstuk. Onze toekomst zien wij niet in de hervorming van het kapitalisme maar in de vernietiging van het kapitalistisch systeem en de economie.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s